nieuws

22 feb 2001, 00:12

RuG gaat hypochonders helpen

Ze denken bij het geringste pijntje al aan AIDS. Bij hoofdpijn denken ze direct aan een hersentumor. Hypochonders worden ze in de medische wereld genoemd. De RuG gaat ze helpen met een cursus.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Op de cursus leren de hypochonders hoe ze neurose onder controle kunnen krijgen. Vaak met succes, blijkt uit eerdere cursussen die de RuG gaf. Hun angst vermindert, hun schaamte verdwijnt en ze stappen minder snel naar de huisarts.
De cursus voorziet volgens de RuG in een behoefte, want hypochondrie komt bij drie procent van de bevolking voor. De vrees voor ziektes beheerst hun leven volledig. Met de resultaten van het onderzoek hoopt de RuG ook meer inzicht te krijgen in hypochondrie.
De oorzaken van hypochondrie lopen sterk uiteen. Soms ligt het aan de overdreven aandacht voor pijntjes in de opvoeding, maar ook een sterfgeval kan de angst voor ernstige ziektes aanwakkeren. Verder lijken de media een belangrijke rol te spelen. “Als Catharine Keijl het over een ernstige ziekte heeft, stijgt het aantal klachten daarover bij de huisarts”, zegt cursusleidster F. Buwalda.
De cursus wordt zowel in Assen als Groningen gegeven en wordt georganiseerd in samenwerking met de Stichting Thuiszorg. De Groningse cursus start op 13 maart.