nieuws

02 nov 2000, 00:12

RuG gaat aantal hoogleraren flink uitbreiden

De Rijksuniversiteit Groningen (RuG) gaat de komende twee meer hoogleraren en universitaire hoofddocenten aanstellen. De universiteit trekt hiervoor twee miljoen gulden uit.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De universiteit hoopt op deze manier een aantrekkelijker werkgever te worden. Jarenlang was het voor onderzoekers aan de RuG heel moeilijk om promotie te maken. De minister van Onderwijs had namelijk het maximale aantal hoogleraren en universitaire hoofddocenten in een wet vastgelegd. Alleen door het instellen van een bijzondere leerstoel kon een wetenschapper opklimmen tot hoogleraar.
Dit leverde veel frustratie op onder het personeel. “Mensen hadden het gevoel dat ze niet beloond werden voor hun prestaties. Ze misten de erkenning”, zegt bestuursvoorzitter S. Kuipers. “Op deze manier willen we ze weer prikkelen.”
De RuG hoopt dat goede carrieremogelijkheden ook meer jonge mensen aantrekt. Volgens Kuipers is zoiets bittere noodzaak. “Als je ze nu niet vasthoudt is het gevaar groot dat je ze kwijt bent. Vooral als de krapte op de arbeidsmarkt aanhoudt.” Hoeveel extra arbeidsplaatsen er precies bijkomen is onduidelijk.