nieuws

05 feb 2001, 00:12

RUG en AZG onderzoeken mogelijkheid toepassing griepvirus bij behandeling baarmoederhalskanker

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG) onderzoeken of gebruikmakend van het griepvirus baarmoederhalskanker kan worden bestreden. Vrouwen die met een aangepast variant van dit impopulaire virus worden behandeld kunnen wellicht afweercellen maken die de kankercellen kunnen uitschakelen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Baarmoederhalskanker vormt samen met borstkanker wereldwijd een belangrijke sterfteoorzaak. De ziekte wordt veroorzaakt door een virusinfectie. Een Gronings onderzoeksteam gaat proberen of het mogelijk is een deel van het griepvirus te gebruiken om een reactie van het afweersysteem op te wekken, dat korte metten moet maken met baarmoederhalskankercellen.
De Groningse onderzoekers richten zich hierbij op het versterken van de afweer tegen twee eiwitten die zorgen voor de deling van kankercellen. Deze eiwitten zullen in een laboratorium worden gemaakt en dan worden ingekapseld in onschadelijk gemaakt griepvirus. ''We willen het buitenste gedeelte van het griepvirus benutten als drager van deze eiwitten. Wanneer het lichaam afweercellen tegen de eiwitten aanmaakt, kunnen deze vervolgens de kankercellen herkennen en doden'', aldus onderzoekbegeleidster Toos Daemen.
Het project gaat vier jaar duren. Over ongeveer drie jaar zal een testgroep van tien tot twintig vrouwen met de nieuwe methode behandeld worden. Uit dierproeven is gebleken dat de methode in principe kan werken. Het acht ton kostende onderzoek wordt gefinancierd door het Koningin Wilhelmina Fonds.