nieuws

31 mei 2001, 00:12

Rotterdamse Dansgroep op 31 mei in Schouwburg met ‘Northern Light’

Dance Works Rotterdam (voorheen De Rotterdamse Dansgroep) sluit in de Stadsschouwburg Groningen haar seizoen op donderdag 31 mei af met de choreografie Northern Light.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Choreograaf Ton Simons leverde in september 1999 met Northern Light zijn visitekaartje af als nieuw artistiek leider van Dance Works Rotterdam (voorheen De Rotterdamse Dansgroep. Northern Light is gezet op de Goldberg Variaties van J.S. Bach, een aria en 30 variaties waarna de aria wordt herhaald. Het vormt een avondvullend programma dat bestaat uit twee delen. In deel 1 wordt het traditionele perspectief benadrukt door twee schuine wanden die openen naar de zaal toe. De choreografie is grotendeels gezet als een stroom bewegingen gericht naar het publiek. Het gekozen perspectief in het 1e deel wordt in het 2e deel volledig losgelaten en is met behulp van toevalsprocedures georganiseerd in een cirkelvormig vlak, waarbij de noord zuid as in elk theater met behulp van een kompas op de werkelijke noord zuid as wordt geplaatst. Dit levert voor de dansers in elke voorstelling een andere beleving van hun ruimtelijke oriëntatie op en voor het publiek in elk theater een andere invalshoek naar wat er op het podium gebeurt.
Dance Works Rotterdam stond eerder dit jaar (oktober 2000) in het Kruithuis met het door pers en publiek zeer enthousiast ontvangen 'In the room the women go Talking of Michelangelo'. Op 15 februari jl. deed het gezelschap - met Scapino Ballet Rotterdam en Conny Jansen Danst - in het kader van deDANScombinatie2-tour met het bekroonde 'Song' de Groningse schouwburg aan.