nieuws

15 feb 2001, 00:12

Roos nog steeds populairste Valentijn-bloem

Rode rozen zijn nog steeds het favoriete geschenk voor Valentijnsdag. Dat blijkt uit verkoopcijfers van de drie grote Nederlandse bloemenveilingen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘We beleven absolute hoogtijdagen’, erkent voorlichter Marita van Doorn van de Bloemenveiling Aalsmeer. De bloemenhandel kent door het jaar heen vier pieken: Kerstmis, Pasen, Moederdag en Valentijnsdag. ‘Valentijn heeft moeder inmiddels zelfs gepasseerd in populariteit’, stelt Van Doorn.
Een kwart van de omzet van de bloemenveiling wordt gewonnen uit de verkoop van rozen. Naast het universele symbool voor liefde worden ook voorjaarsbloemen als tulpen, lelies en amarilles steeds populairder. De meest gevraagde kleuren zijn wit, zachtgeel en lila.
De toename van de verkoop van bloemen rond Valentijnsdag kan opmerkelijk worden genoemd: recent onderzoek wees uit de 65 procent van de Nederlanders de zogenaamde ‘dag voor de middenstand’ beschouwt als ‘commercieel’, ‘puberaal' en ‘een uit de hand gelopen grap’.
Over de oorsprong van Valentijnsdag doen verschillende verhalen de ronde. In de meeste gevallen wordt de afkomst gezocht in het oude Rome. 14 Februari was de dag van de godin Juno, de beschermheilige van vrouwen en het huwelijk. Een andere legende verhaalt van de Romeinse priester Valentijn, die zich in de derde eeuw na Christus bekeerde tot het christendom. Op 14 februari 270 werd hij om zijn geloof onthoofd. Vlak voordat hij stierf, genas hij de dochter van de beul van haar blindheid. Het laatste dat Valentijn deed voordat de bijl viel, was haar een briefje toestoppen waarop hij het meisje de liefde verklaarde.