nieuws

30 okt 2001, 00:12

Rolls Royce sluit vestiging in Groningen; banen weg

Rolls Royce Marine sluit haar vestiging in Groningen. Het gaat om een onderdeel van de bekende autofabriek dat installaties voor schepen levert. De banen gaan verloren. De FNV vindt dat de directie het personeel volstrekt onvoldoende tegemoet komt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De gesprekken tussen de directie, FNV Bondgenoten en de personeelsvertegenwoordiging, over het sluiten van het Groninger hoofdkantoor van Rolls Royce Marine Benelux BV in Groningen - circa 8 arbeidsplaatsen - hebben niet tot overeenstemming geleid. De door de directie geboden regeling is niet acceptabel voor de leden.
De Groninger vestiging van het bedrijf sluit. Het bedrijf levert installaties voor schepen en verzorgt onderhoud en service (uit vestiging Pernis). De kantoorgebonden werkplekken worden overgeheveld naar Pernis (in Pernis werken circa 19 werknemers). Een groot deel van de Groninger werknemers wil niet verhuizen en vindt de overheveling geen passende oplossing.
De gesprekken over een schade-loosstelling hebben geen overeenstemming opgeleverd. Dit omdat de directie minder schadeloosstelling biedt dan gebruikelijk is volgens de zogenaamde kantonrechters-formule. Een geringere schadeloosstelling is niet acceptabel voor de leden. Op zich niet, maar ook niet omdat de sluiting van de Groninger vestiging als donderslag bij heldere hemel kwam. Tot september van dit jaar was het de bedoeling om een vestiging in Groningen te handhaven. Wel is er overeenstemming over regelingen voor de werknemers die niet hoeven te verhuizen omdat zij een functie vervullen (verkopers) die niet kantoorgebonden is.