nieuws

01 okt 2000, 00:12

Roder Jongenskoorzaterdag in Nieuwe Kerk met Engelse Chtral Evensong

Zaterdag 30 september om 20.00 uur zal er in de Nieuwe Kerk te Groningen een Evensong ten gehore worden gebracht door het Roder Jongenskoor onder leiding van Bouwe Dijkstra.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Organist is Eeuwe de Jong. Toegangsprijs is ¦ 12,50, voor CJP en Pas 65 ¦ 10,00. De deuren zijn open om 19.00 uur. De Engelse Choral Evensong steunt op een al meer dan duizend jaar oude traditie van gezongen 'avondgeden' (zoals vroeger in de kloosters) die gedragen worden door hemelse jongenskoorzang. De Evensong kent een vast patroon van muzikale onderdelen, waarbij het 'psalm-chanting', een compositie op tekst van het Magnificat en Nunc Dimittis en een vrij koorwerk (de Anthem) centraal staan.
Het Roder Jongenskoor brengt op 30 september zowel sacrale muziek van oude componisten als romantische en eigentijdse Engelse koormuziek. Het orgel is daarbij het vaste begeleidingsinstrument en verschillende van de jongens- en mannenstemmen zullen ook solistisch te horen zijn. Wie een Choral Evensong gezongen door de Rodense zangers meemaakt waant zich 90 minuten lang in een Engelse kathedraal zoals St.Pauls' Cathedral in Londen, of in een van de colleges in Cambridge of Oxford. Op die plaatsen heeft het Roder Jongenskoor deze zomer tijdens een succesvolle toernee dan ook mogen zingen, mede dankzij het lovende oordeel van de Royal School of Church Music: "Roden Boys Choir is better than most English Cathedral Choirs."