nieuws

10 mei 2001, 00:12

“Rode Oortjes Festival wil Groninger Popinstituut worden”

Het wordt tijd dat er in Groningen een Popinstituut komt. Dat vindt het Rode Oortjes festival. Die vindt dat de organisatie Pop=Prima veel te weinig doet voor beginnende bands, en daarom wil het Rode Oortjes Festival die taak wel overnemen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het Rode Oortjes Festival wil de discussie gaan openen m.b.t. de afwezigheid van een goed werkend Popinstituut in de Stad & Provincie Groningen. Sinds de afgelopen jaren is bijvoorbeeld een Stichting als Pop=Prima niet meer werkzaam als daadwerkelijk popinstituut. Wel blijkt dat deze stichting jaarlijks nog subsidie ontvangt om als Popinstituut in Groningen te fungeren. Dit vindt de organisatie van het Rode Oortjes Festival niet eerlijk ten opzichte van de Groninger bands, maar ook ten opzichte van zichzelf.
Al bijna 10 jaar zet Rode Oortjes zich in voor de Groninger bands en daarvoor ontvangt zij een kleine subsidie. In vergelijking tot wat Pop=Prima krijgt zijn dat echt ‘peanuts’. Daar nu al een aantal jaren blijkt dat Pop=Prima niets meer doet als Popinstituut in Groningen voor de bands, is het voor Rode Oortjes tijd geworden om dit ‘gat’ op te gaan vullen. In de afgelopen jaren is Rode Oortjes een begrip geworden bij alle Groninger bands en hier wil zij dus gebruik van gaan maken door een stap te gaan zetten naar het Groninger Rode Oortjes Popinstituut (kortweg GROpi). Als instituut wil Rode Oortjes zich oa. gaan inzetten voor publiciteits- en boekingsmogelijkheden voor de Groninger bands (in de omgeving, maar ook landelijk). Ook gaat Rode Oortjes veel meer organiseren dan alleen een Rode Oortjes festival voor beginnende bands.
. Er staan voor 2002 vele producties op het programma waaronder, Flashback to Rode Oortjes (terugblik op een bepaalde jaargang), Rode Oortjes ‘Before the Fame’ (een band met naam in het voorprogramma van een beginnende Groninger Band), de Rode Oortjes Plug&Play (wekelijkse Plug In), Het Rode Oortjes EuroSonic Podium, Rode Oortjes Podia op diverse Groninger festivals (Landenweek,Bevrijdings/Koninginnedag etc.) en Het Grote Rode Oortjes festival (zelfde concept, maar met langer bestaande bands die willen meedoen aan de Grote Prijs van Nederland). Ook wil zij kijken om het Rode Oortjes Festival als bandwedstrijd neer te gaan zetten op andere podia in de Provincie Groningen. Verder wil zij, in de vorm van Workshops en Masterclasses, muziekonderwijs gaan geven aan beginnende Groninger Muzikanten. Ook gaat zij samenwerkingen zoeken met andere landelijke Poppodia om zo lokale bands te gaan uitwisselen met elkaar.
Al deze evenementen, maar ook het nieuw op te richten Popinstituut, gaan in samenwerking met het nieuwe JongerenCultuurPodium Simplon ! In dit zo meteen geheel vernieuwde pand wil het ‘nieuwe’ Popinstituut zich gaan huisvesten. Verder wil zijn trachten op het nieuwe Simplon Podium veel aandacht te krijgen voor Groninger Bands, want verder is er in Groningen maar weinig plek voor optredens van lokale talenten. Al met al een heel groot project, wat alleen maar van de grond kan komen met medewerking van de Gemeente en Provincie Groningen. Zij moeten alle belangen zien en ondersteunen. Verder zijn wij bezig om ondersteuning te krijgen van het NPI (Nederlands Pop Instituut), de Grote Prijs van Nederland, het FAK (Fonds voor Amateurkunst) en Simplon JongerenCultuurPodium.
Het wordt tijd voor het Rode Oortjes Festival om een vaste plek te krijgen in de Landelijke en Groninger Popwereld en nu is de tijd daar rijp voor. De discussie moet geopend worden, want wij zijn verbaasd over uitspraken bij het ‘slapende’ Pop=Prima dat daar niets meer gebeurt omdat niemand daar meer gemotiveerd voor is. Daar kan een Popstad als Groningen niet mee worden geconfronteerd. Het Rode Oortjes Festival leeft als nooit te voren. Op 5 mei j.l. was het Rode Oortjes Vrijheidsfestival weer druk bezocht, bijna 300 man zagen daar de beste (beginnende) bands uit Groningen e.o.
De organisatie van het Rode Oortjes Festival is helemaal klaar voor het opzetten van het nieuwe Groninger Pop Instituut. Het wachten is nu op de Gemeente, de Provincie Groningen en het NPI of zij zich kunnen vinden in onze plannen. Wij denken dat de Groninger Popscene wel achter ons zal staan, omdat wij in al die jaren geweldige contacten hebben opgebouwd met deze scene. Het wachten op de definitieve oprichting is begonnen ……