nieuws

30 aug 2001, 00:12

Rijkswaterstaat verhuurt rijstroken per uur aan aannemers

Rijkswaterstaat experimenteert bij de wegwerkzaamheden aan de zuidelijke ringweg in Groningen met een nieuwe manier van aanbesteden. Aannemers moeten betalen voor de uren dat zij op een bepaalde rijstrook willen werken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het is de eerste keer dat Rijkswaterstaat op deze wijze werkt. Dit systeem moet aannemers stimuleren om zo snel mogelijk en op rustige momenten te werken en daarmee de overlast voor weggebruikers te verkleinen. De huurprijzen zijn nog niet bekend. ,,Maar het scheelt een aannemer bijvoorbeeld miljoenen guldens als hij bijvoorbeeld het drukste parkeerplein in een vakantieperiode onder handen neemt”, zegt woordvoerster D. Hartmans van Rijkswaterstaat Noord-Nederland.
De werkzaamheden op de Groningse ringweg zullen van 2002 tot 2006 duren. Rijkswaterstaat hoopt het ‘wonder’ van rond de verbreding van de A10-west rond Amsterdam te herhalen. Tot ieders verbazing bleven de daar verwachte files uit. ,,Wij denken dit in Groningen te kunnen herhalen door deze nieuwe filosofie van rijstrokenverhuur en een goede communicatie”, aldus Hartmans. In de Verenigde Staten en Engeland wordt vaker volgens dit systeem gewerkt.