nieuws

10 sep 2000, 00:12 door Hans de Preter

Rijksuniversiteit moet in buitenland op zoek naar promovendi

De Rijksuniversiteit Groningen moet steeds vaker in het buitenland op zoek naar jong wetenschappelijk talent en nieuwe promovendi.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat is nodig omdat de eigen studenten wanneer ze afstuderen minder vaak kiezen voor een wetenschappelijke carrière omdat ze de verleiding van de hoge salarissen in het bedrijfsleven niet kunnen weerstaan. Volgens woordvoerder Theo Jurriens van de Rijksuniversiteit Groningen is inmiddels een kwart van de jonge onderzoekers bij de vakgroep Technische Natuurkunde van buitenlandse komaf.
Volgens Jurriens is het feit dat het steeds moeilijker is om mensen te interesseren in promotie-onderzoek ook een van de redenen waarom de Groningse universiteit de banden aanhaalt met universiteiten in Indonesië. De Rijksuniversiteit heeft nieuwe studierichtingen ontwikkeld in samenwerking met de universiteiten van Bandoeng en Djokjakarta. In het kader daarvan komen tientallen studenten voor korte of langere tijd naar Groningen.
‘Dat is goed voor die studenten. Maar het is ook in het belang van onze universiteit. Want het buitenland is voor ons een nieuwe markt voor onderzoekers. Nederlanders gaan liever meteen het bedrijfsleven in, en wij moeten onderzoek-talent toch ergens vandaan halen’, zegt Jurriens. Overigens heeft de Rijksuniversiteit Groningen ook nog andere maatregelen in voorbereiding om jonge wetenschappers vast te houden. Het gaat daarbij het ‘scouten’ van jong wetenschappelijk talent, betere betaling voor talentvolle promovendi en herstel van het student-assistentschap om gemotiveerde studenten zo vroeg mogelijk kennis te laten maken met een beroepsleven als wetenschapper.