nieuws

06 sep 2001, 00:12 door Robbert Blokland

Ridders van de Ronde Tafel veroveren Groningen

Het Noord Nederlands Toneel (NNT) zorgt de komende weken voor spectaculair theater in Groningen. Daarbij wordt het smullen van theater gecombineerd met smullen van copieuze maaltijden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het Noord Nederlands Toneel (NNT) speelt de komende drie weken in een tent op een industrieterrein net buiten Groningen het stuk ‘De Ridders van de Ronde Tafel’ van Christoph Hein. Gezeten aan een grote ronde tafel krijgen de toeschouwers niet alleen een toneelstuk, maar tegelijkertijd een vijfgangen haute cuisine-maaltijd voorgeschoteld.
Heeft de locatie van buitenaf bezien nog het meest weg van een postmoderne circustent, wie binnentreedt, bevindt zich op slag in een middeleeuws aandoende kasteelzaal. De ruimte is gevuld met lange ronde tafels, waarop uitgebreide rijen borden, bestek en kandelaars staan opgesteld. Aan het plafond prijken eigentijdse kroonluchters, uit boxen schalt antiek gezang. Onwennig neemt het publiek plaats tussen de gekostumeerde hoofdrolspelers, die elk hun eigen plaats aan de tafel hebben ingenomen. ‘Voor zover wij weten is er nog nooit iets in deze vorm vertoond in Nederland’, peinst woordvoerder Petra van der Meer. ‘Wel met stukken waarbij gegeten werd, maar niet zo direct op een locatie die wezenlijk bijdraagt aan de setting van het stuk.’
Tussen de door vijfsterrenkoks bereide kalfswang, tongschar, gegaarde varkenskotelet en mascarpone door spelen negen NNT-acteurs een contemporaine bewerking van de Arthur-legende. Onder de heldhaftige ridders van weleer ontspint zich een hevige discussie over de waarde van de nog steeds verborgen Heilige Graal. Terwijl hun kinderen het rotsvaste geloof van hun vaders in de oude, geheiligde idealen in twijfel trekken, klampen Arthur en de zijnen zich wanhopig vast aan het laatste overgebleven symbool dat hun antieke queeste nog lijkt te legitimeren: de ronde tafel.
De halfopen tent, de flikkerende fakkels en de invallende duisternis vormen een bijna mystieke entourage waarin de voorstelling uitstekend tot zijn recht komt. ‘Fantastisch!’ oordeelt student Micha Elout (20) na afloop. De eigenzinnige manier van theater maken spreekt de vaste NNT-ganger erg aan. ‘Doordat de spelers met de toeschouwers mee-eten en dwars door hen heen rennen komt het stuk in alle opzichten veel dichter bij je.’ Zijn buurman Rob Janssen (53) vult hem beamend aan. ‘Het feit dat het verhaal over de ronde tafel aan een ronde tafel wordt verteld is méér dan een gimmick’, denkt hij. ‘Deze vorm van toneel verheft zich ver boven alle gangbare theaterwetten uit.’
Het NNT speelt ‘Ridders van de Ronde Tafel’ van Christoph Hein t/m vrijdag 21 september. Aanvang: 18.00 uur. Voor reserveringen: 050-3131044 of 0900-202.3050. Voor meer informatie: www.nnt.nl.