nieuws

06 feb 2001, 00:12

Reparatie waterleidingbreuk Winschoterdiep verloopt traag

De reparatie van de breuk in de hoofdwaterleiding van de stad Groningen verloopt niet voorspoedig. Het water dat uit het gat naar het naastgelegen Winschoterdiep is gelopen heeft het zand langs de leiding weggeslagen, zodat er momenteel een open verbinding van de leiding naar het water is.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het Waterbedrijf Groningen moet eerst een provisorische kunstdam opwerpen zodat de pijpleiding droog kan worden gelegd. Pas daarna kan het Waterbedrijf het lek dichten en de oorzaak van de schade vaststellen.
Bij in totaal zo'n 200.000 mensen in de steden Groningen en Haren kwam er vannacht geen water uit de kraan. Nadat Waterbedrijf Groningen in de centrale de wateraanvoer naar de hoofdleiding had afgesloten, keerde de druk op de waterleidingen terug. Het gebrek aan water zorgde volgens de politie nergens voor ernstige problemen; er waren geen brandmeldingen. De brandweer had overigens voorzorgsmaatregelen getroffen door extra tankwagens paraat te houden.
De leiding heeft een doorsnede van zestig centimeter en dateert uit de jaren zestig. Volgens een woordvoerder van de Groningse politie bleef de waterschade aan omliggende huizen minimaal, omdat het overtollige water wegstroomde in het kanaal langs de weg. Het Waterbedrijf Groningen heeft vanochtend wel enkele tientallen telefoontjes ontvangen van flatbewoners die de waterdruk op hun leidingen misten. De gemeenschappelijke waterinstallaties in flats slaan automatisch uit als de druk te laag wordt en moeten meestal handmatig weer moeten aangezet.