nieuws

26 sep 2001, 00:12

Rensy Euwema wint Groningse GROC-Alzheimerprijs

Tijdens de Wereld Alzheimer dag afgelopen vrijdag is voor de eerste keer de Groningse GROC-Alzheimerprijs uitgereikt aan Rensy Euwema. Zo'n honderd mensen waren hierbij aanwezig. Rensy Euwema is als vrijwilligster al meer dan 10 jaar werkzaam als coördinator bij het project Vrijwilligers en Dementie van de Vrijwillige Thuishulp in de stad.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Zij fungeert als een coach voor vrijwilligers die wekelijks op huisbezoek gaan bij een thuiswonende dementerende. Daarnaast bezoekt ze zelf ook 2 thuiswonende dementerende ouderen. Verder is Rensy (wederom als vrijwilliger) coördinator voor de vrijwilligers in het Ontmoetingscentrum Paddepoel en Hoogkerk. Bij alle maandelijkse Alzheimer Cafés is zij aanwezig geweest en staat ze met raad en daad en met een luisterend oor de gasten van het Alzheimer Café bij.
Rensy kon, vanwege familieomstandigheden, niet aanwezig zijn op de prijsuitreiking. Wel heeft ze per telefoon het hele gebeuren meegemaakt. Ontroert zei ze: "Ik voelde me al winnaar door de nominatie zelf. En eigenlijk vind ik dat hiermee alle vrijwilligers die wekelijks op huisbezoek gaan bij thuiswonende dementerend gewonnen hebben." Irene Groothoff heeft de prijs namens Rensy in ontvangst genomen.
De jury heeft Rensy als nummer 1 gekozen vanwege de grote mate van vrijwilligerswerk in de relatie tot de directe zorg voor de patiënten en de familie. "Maar", zo zei Sinus Meiring namens de jury, "we hebben veel respect voor alle genomineerden. Allen hebben zij in belangrijke mate en ieder op zijn of haar eigen wijze een bijdrage geleverd aan het welzijn van dementerenden en andere zorgvragers. Soms thuis verblijvend en soms in zorginstellingen. Eigenlijk verdient een ieder die zich inzet voor de doelgroep een hoofdprijs. In principe maakt het niet uit of het op vrijwillige basis gebeurt of beroepsmatig. Aan het beroepsmatige is immers ook een fase van vrijwillig een vak kiezen, voorafgegaan. Daarnaast is in alle gevallen een grote betrokkenheid nodig en soms doorzettingsvermogen om er altijd maar weer te zijn."