nieuws

26 apr 2013, 10:10

Rehwinkel maakt zich op voor leven buiten de politiek

Burgemeester Peter Rehwinkel (48) van Groningen hoopt op een baan buiten de politiek en het openbaar bestuur. Dat zegt hij vrijdag in het Dagblad van het Noorden. Rehwinkel vertelde de Groningse gemeenteraad deze week al dat hij bedankt voor een tweede termijn als burgemeester van Groningen. Nu blijkt dat hij ook de politiek uit wil.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Rehwinkel wil zijn huidige ambtstermijn tot 2015 volmaken. Daarna maakt hij de weg vrij voor een nieuwe burgemeester. ,,Ik ben op een leeftijd dat ik mijn leven graag een andere wending wil geven”, zegt hij in de krant.

Reden voor zijn besluit is dat de provincie Groningen voor een grote herindeling staat en Rehwinkel vindt dat bij een heringedeelde gemeente ook een nieuwe burgemeester past.

De burgemeester kreeg veel kritiek op zijn functioneren als regioburgemeester en voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen. Zo had hij vorig jaar februari bij de aanpak van het hoogwater in Groningen een conflict met de huidige Groningse gedeputeerde Yvonne van Mastrigt, die toen nog burgemeester was van Hoogezand-Sappemeer. Zij legde haar functie als vice-voorzitter van de Veiligheidsregio neer nadat samenwerking met Rehwinkel niet meer mogelijk was. Ook botste de gemeente Groningen onder leiding van Rehwinkel meerdere malen met het provinciebestuur en werd hem tijdens de Facebookrellen in Haren verweten weinig behulpzaam te zijn geweest.

,,Ik heb er naar geluisterd en geprobeerd er wat mee te doen”, zegt Rehwinkel. Volgens hem sta je als voorzitter van de Veiligheidsregio ,,meer in de vuurlinie”. De burgemeester zegt geen signalen te hebben gekregen dat de raad negatief zou oordelen over zijn functioneren.