nieuws

10 nov 2000, 00:12

Referendum over Grote Markt nu definitief op 21 februari

Groningen krijgt nu zeker een correctief referendum over de nieuwbouwplannen van de gemeente rond de Noordzijde van de Grote Markt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De raad heeft officieel vastgesteld dat de Groningers op 21 februari volgend jaar hun mening kunnen geven over de verbouwingsplannen, die zouden inhouden dat de gehele Noordzijde van de Grote Markt op de schop gaat en onder de Grote Markt een parkeergarage wordt aangelegd.
Het comité Geen Gat in de Grote Markt verzamelde ruim 8000 handtekeningen, ruimschoots voldoende om een referendum aan te vragen. De verbouwing van het stadshart is een controversieel project. Het bedrijfsleven van Groningen ziet de investering van bijna driehonderd miljoen gulden als een noodzakelijke opknapbeurt voor een verouderd en voor het autoverkeer moeilijk bereikbaar centrum.
Tegenstanders vrezen dat door de bouw het centrum en in het bijzonder de Grote Markt jarenlang te kampen krijgt met langdurige overlast. Tevens zijn zij bang dat de monumentale Martinikerk en de bijbehorende Martinitoren schade oplopen.