nieuws

25 jan 2001, 00:12

Reddingsactie Groningse iepen

Om iepen in de provincie Groningen van de ondergang te redden, is woensdag het project iepziekte bestrijding begonnen. In de provincie hebben naar schatting 3200 van de veertigduizend- tot vijftigduizend iepen de dodelijke boomziekte.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De ziekte wordt bestreden door het opsporen en weghalen van de zieke bomen. Binnen vijf jaar moet het uitvalspercentage zijn teruggebracht van 8 naar 1 procent. ,,Als we dit niet doen, is de iep binnen tien jaar uit het Groninger landschap verdwenen'', zegt H. Eilert van de Iepenwacht.
De iepenspintkever veroorzaakt de ziekte. Door de ziekte verstoppen de vochtvaten in de bast. Hierdoor sterft de boom binnen enkele weken af.
Tot 1990 gaf het ministerie van Landbouw subsidie voor de bestrijding van de iepenziekte. Toen de situatie beheersbaar leek, verviel de subsidie. Dit leidde weer tot een toename van het aantal zieke bomen.
De nieuwe bestrijding van de iepenziekte kost 880.000 gulden. De Europese Unie betaalt de helft hiervan. Het overige bedrag is voor een groot deel afkomstig van gemeenten in de provincie Groningen.