nieuws

12 jun 2001, 00:12

Redacties noordelijke kranten geven goedkeuring aan fusie

De redacties van het Groninger Dagblad en de Drentse Courant gaan akkoord met een fusie met het Nieuwsblad van het Noorden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Wel stellen ze als voorwaarde dat er 195 banen behouden blijven in plaats van de 170 die de directie van de Hazewinkelpers beoogde, aldus woordvoerder A. van Wijngaarden. Ook willen de journalisten wekelijks een magazine bij de nieuwe krant uitbrengen. Verder eisen ze meer geld voor een goed sociaal plan, een nieuwe naam voor de krant en een format waarin meer aandacht is voor regionieuws en onderzoeksjournalistiek.*
De twee redacties vinden nog steeds dat de fusie nadelig is voor de pluriformiteit van de pers, maar zien in dat een zelfstandig bestaan op de lange termijn geen kansen biedt. De redactie van het Nieuwsblad van het Noorden had dinsdagavond nog geen beslissing genomen.
De Drentse Courant en het Groninger Dagblad zijn beide ochtendkranten in tegenstelling tot het Nieuwsblad van het Noorden. De beoogde fusie tussen de drie kranten moet op 1 april volgend jaar tot een nieuwe noordelijke ochtendkrant leiden.