nieuws

12 jul 2001, 00:12

Recordaantal geboortes in Noorder Dierenpark

Het Noorder Dierenpark in Emmen is deze zomer verblijd met een heftige geboortegolf. In de afgelopen veertien dagen kwam een recordaantal diertjes ter wereld: drie steltkluten, twee toepaja’s, drie springbokken, een mantelbaviaan, een manenrob, zes impala’s en een giraf zagen het levenslicht.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Op de giraf na, die Ghanima is gedoopt, heeft geen van de borelingen een naam gekregen. “Namen geven we alleen aan nijlpaarden, olifanten, giraffen en sommige chimpansees”, verklaart voorlichter Nynke de Weert van de dierentuin. “Dieren leven bij ons in het wild, dus je hebt minder snel een band met ze.”
De meeste nieuwgeboren beesten moeten in de toekomst verhuizen naar dierenverblijven elders in Europa. “We hebben niet genoeg plek voor allemaal”, denkt de Weert. “Maar welke dieren waarheen gaan, moeten we nog beslissen.”
Het wachten is nu op olifant Khaing Lwin Htoo. Zij is al 22 maanden zwanger maar heeft nog steeds geen aanstalten gemaakt om te gaan bevallen. “Bij een olifant komt dat echter niet op een paar weken aan”, weet De Weert. Het baby-olifantje krijgt in ieder geval een Birmese naam.
Liefhebbers kunnen, als ze op tijd zijn, de olifantenbevalling live volgen op internet. Ook in de giraffenstal, waar nog een geboorte op stapel staat, heeft het dierentuinpersoneel camera’s opgehangen.