nieuws

02 aug 2012, 22:10

Ranomi maakt hele sportzomer goed; superdag voor sport in Groningen: 3 medailles

De gouden medaille die Ranomi Kromowidjojo uit het Groningse Winsum donderdagavond won, deed sportminnend Nederland helemaal uit het dak gaan. Van Willem Alexander tot oud-dorpsgenoten in Sauwerd, en van hossers in het Heineken house tot televisiekijkers: overal werd luid gejuicht. De tweede medaille van Ranomi maakten de sportzomer, met tegenvallende resultaten voor Arjen Robben bij het voetbal en Bauke Mollema bij de Tour de France, toch nog goed. Voor de provincie Groningen zijn het historische spelen, want ook judoka Henk Grol en roeister Annemiek de Haan veroverden een medaille.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Ranomi zelf reageerde aanvankelijk wat gekoeld maar in de loop van de avond werd ze enthousiaster. Maar ze moet vrijdag nog een wedstrijd zwemmen, dus tijd om te hossen heeft ze eigenlijk niet.
Voor Groningen is het toch al een prima verloop van de Spelen want Judoka Henk Grol veroverde net als vier jaar geleden een bronzen olympische medaille.

Winsum

Kromowidjojo werd in 1990 geboren in Sauwerd,. Dankzij haar oudere broer raakte ze al snel geïnteresseerd in het wedstrijdzwemmen. Zij zwom allereerst bij zwemvereniging Ducdalf en kwam later uit voor de Groningse Club TriVia, waar ze echt begon met wedstrijdzwemmen.
In 2008 maakte zij de overstap naar PSV (Eindhoven) waar zij traint onder de bekende coach Jacco Verhaeren.

Annemiek de Haan

De Nederlandse Vrouwen Acht met daarin Annemiek de Haan uit Haren behaalde een bronzen medaille in de Olympische finale. Na de sterke herkansingsrace van afgelopen dinsdag gingen de vrouwen onder aanvoering van stuurvrouw Anne Schellekens furieus van start in een reprise van de finale in Beijing vier jaar geleden. Alles over Annemiek de Haan en de Vrouwen Acht op: www.vrouwen8.nl