nieuws

18 jan 2001, 00:12

Raadscommissie Groningen ingelicht over geheim rapport criminaliteit asielzoekers

Burgemeester J. Wallage van Groningen zal volgende week de raadscommissie Veiligheid op de hoogte brengen van de grote lijnen van het geheime politierapport ‘Asielzoekers Crimineler?’. Het uitlekken van de conclusies van dit interne rapport van de Regiopolitie Groningen zorgde vorige week voor grote opschudding.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Wallage zal de raadscommissie Veiligheid, externe betrekkingen en bestuurlijke zaken 24 januari toelichting geven over de inhoud. Ook deze commissie krijgt het document overigens niet te zien. Wallage reageert met zijn toelichting op dringende verzoeken van de raadsfracties van GroenLinks en de PvdA.
Uit politieonderzoek zou blijken dat asielzoekers tot vijf maal vaker bij criminele activiteiten betrokken zijn dan de gemiddelde Groninger. Tevens zou het percentage recidivisten hoog zijn. Het rapport dateert uit december 1999 en is slechts bedoeld voor korpsbeheerder Wallage, hoofdofficier H. Moraal en hoofdcommissaris B. Welten.
Vorige week werd bekend dat staatssecretaris Kalsbeek van Justitie de Tweede Kamer op de hoogte zal brengen van de bevindingen van het politieonderzoek. Ook de burgemeesters van gemeenten waar asielzoekerscentra zijn worden inhoudelijk geïnformeerd.
Zowel de politie als burgemeester Wallage benadrukken, dat het feitelijke rapport niet in de openbaarheid komt.