nieuws

06 dec 2012, 11:11

PvhN: 'Turfsteken leverde Noorderlingen nog meer op dan gaswinning'

Van het geld dat de Nederlandse overheid verdient met het aardgas dat uit de noordelijke bodem haalt, ziet Noord-Nederland slechts één procent terug in investeringen. Dat zegt de Partij van het Noorden (PvhN) in de brochure ‘Turf en aardgas in Groningen: een wereld van verschil’, die gebaseerd is op jarenlang onderzoek. Volgens de PvhN heeft het noordelijk landsdeel in het verleden nog meer profijt gehad van de turf die op verschillende plaatsen in Groningen, Friesland en Drenthe werd gestoken, dan van het waardevolle bodemgas dat het Rijk jaarlijks miljarden oplevert.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens de Partij van het Noorden staan de opbrengsten van het in Groningen opgeboorde aardgas in geen enkele verhouding tot de investeringen die het Rijk in datzelfde landsdeel doet. Sinds het begin van het onderzoek in 2006 ziet Noord-Nederland jaarlijks slechts één procent van de aardgasbaten terug in investeringen, terwijl 88 procent van de opbrengsten een bestemming in de Randstad krijgt. Jaarlijks vloeit dankzij de verkoop van het Noord-Nederlandse gas zo’n 10 miljard euro in de Staatskas.

Naar aanleiding van het onderzoek pleit de PvhN dan ook voor politieke actie om ervoor te zorgen dat het Noorden, voordat het gas opraakt, meer zal kunnen profiteren van de miljardenopbrengsten.