nieuws

12 feb 2013, 10:10

PvdA: snel maatregelen om gaswinning te verminderen

Regeringspartij PvdA wil ‘per direct’ maatregelen die het mogelijk maken de gaswinning in Groningen te verminderen. Daarmee is er een meerderheid in de Kamer die wil dat minister Kamp zo snel mogelijk ingrijpt. Dat schrijft de Volkskrant.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Sinds afgelopen donderdag vonden in Groningen acht aardbevingen plaats, met een kracht tussen 1,1 en 3,2 op de schaal van Richter. De bevingen begonnen enkele uren nadat Kamp in de Kamer zei dat hij de gaswinning nog niet wil terugschroeven.


De bevingen van afgelopen dagen maken ingrijpen urgent, zegt PvdA-Kamerlid Jan Vos. De PvdA wil dat kamp nu al maatregelen neemt om de gaswinning over enkele maanden te verminderen. Door gas op te slaan in ondergrondse reservoirs kan de Groningse gaskraan in geval van nood snel dicht. Ook wil de PvdA dat er stikstofstations in gebruik worden genomen. Door stikstof aan buitenlands gas toe te voegen, is het gas ook geschikt voor Nederlandse leidingen.

Niet alleen de PvdA, ook CDA, D66, SP, GroenLinks en ChristenUnie vinden dat Kamp meer haast moet maken. Kamps eigen partij, de VVD, blijft achter hem staan. 'Er is niets veranderd ten opzichte van vorige week, alleen is het ongelukkig dat er steeds aardbevingen zijn', aldus Kamerlid René Leegte.