nieuws

29 mei 2001, 00:12

PvdA-ers willen af van Willem Smink als lijsttrekker

Het afdelingsbestuur van de PvdA in de stad Groningen vindt dat wethouder Willem Smink niet automatisch de lijsttrekker moet worden van de PvdA bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Dat meldt vanmorgen Groninger Dagblad Stad. Smink ‘verloor’ eerder dit jaar het referendum over de Grote Markt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens het bericht heeft het afdelingsbestuur een fractieprofiel opgesteld. Daarin staat dat het niet langer een automatisme moet zijn dat een lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen ook automatisch wethouder moet worden. Daarbij komt Willem Smink voor de keuze te staan: of opnieuw wethouder, of lijsttrekker. Aangezien Smink graag wethouder in Groningen is, lijkt het er op alsof het PvdA afdelingsbestuur koerst op een nieuwe lijsttrekker voor de PvdA. De krant suggereert dat de nieuwe fractievoorzitter Marjo van Dijken de nieuwe lijsttrekker zou kunnen worden.
In het artikel ontkent de voorzitter van het afdelingsbestuur van de PvdA, Sisca Sytema, echter dat het beëindigen van de combinatie wethouder/lijsttrekker gebeurt om te morrelen aan de positie van Smink. Volgens haar gaat het er om dat raadsleden een onafhankelijker positie moeten krijgen ten opzichte van het college van B en W. ‘Dat maakt het logisch dat de lijsttrekker fractievoorzitter wordt in de gemeenteraad’, aldus het Groninger Dagblad Stad.