nieuws

10 jan 2001, 00:12

PvdA en VVD raadsleden: ‘Parkeergarage onder Grote Markt kan prima’

Groningse gemeenteraadsleden van de VVD en de PvdA zijn gisteravond in de bres gesprongen voor de parkeergarage onder de Grote Markt. Zij deden dat tijdens een bijeenkomst van economie studenten. VVD fractievoorzitter Remco Kouwenhoven en PvdA raadslid Martin namen het daar onder meer op tegen ‘boombeschermvrouwe’ mevr. Kiki die falikant tegen een parkeergarage is.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De bijeenkomst werd gehouden in het café De Beurs en was georganiseerd door een loge van de faculteitsvereniging ‘Creative Destruction’ van algemene economie. Volgens fractievoorzitter Kouwenhoven is eer parkeergarage onder de Grote Markt een prima zaak, omdat het de keuzemogelijkheid van burgers vergroot waar ze hun auto willen parkeren. ‘Wanneer dankzij een nieuwe garage ondernemers bereid zijn honderden miljoenen te steken in een Nieuwe Noordwand krijgen we bovendien een prachtige Grote Markt. Dat is aantrekkelijk voor de consument en uiteindelijk ook goed voor de werkgelegenheid’, zo betoogde hij.
Volgens Kouwenhoven is er veel weerstand tegen de garage. ‘Maar ik denk dat het net zo gaat als bij de parkeergarage onder de Ossenmarkt. Daar waren veel buurtbewoners aanvankelijk ook zeer sceptisch. Maar nu hoor je niemand meer klagen en is er zelfs veel enthousiasme voor het fraaie plein en de mooie garage’, betoogde hij. PvdA-raadslid Martin Winter staat ook achter de bouw van een parkeergarage. ‘De gemeente móet echt wat doen om de binnenstad aantrekkelijk te houden en om te voorkomen dat meer winkels de binnenstad verlaten. De nieuwbouw zal een paar jaar een enorme rompslomp en overlast opleveren. Maar we moeten echt aan de lange termijn denken en alles doen om de Groningse binnenstad aantrekkelijk te houden’.
Mevrouw Kiki, die onlangs plaats nam in een Comité van Aanbeveling van het Comité Geen Gat in de Grote Markt, bestreed de visie van beide raadsleden. Volgens haar kan de Nieuwe Noordzijde uitstekend vernieuwd worden zonder dat er een nieuwe garage moet worden aangelegd. Volgens haar is het onzinnig dat aan parkeergarage achter Vindicat in de Naberpassage gesloten moet worden, om een nieuwe garage, 200 meter verderop, mogelijk te maken. ‘Wat een geldverspilling voor het verplaatsen van een garage over een afstand van 200 meter!’, zo betoogde ze. Een opiniepeiling onder de aanwezige, ruim dertig studenten, leerde dat een kleine meerderheid van de aanwezigen voorstander is van de garage en van de vernieuwing van de Noordzijde.