Nieuws

PvdA beschuldigt CDA van ‘gedraai’ rond Groninger Forum vanwege kiezersgunst

‘Tijdens het hele debat heeft het CDA niet ingebracht waarom ze inhoudelijk tegen het Forum is: dat zijn ze namelijk niet! Ze zijn om financiële redenen even tegen. Tja, dan kun je toch niets anders dan concluderen dat ze hopen dat ze op deze wijze extra kiezers trekken bij de verkiezingen? (…)Een draai is een politiek verwijt, maar bij dit rondje Forum zijn ze in ieder geval goed de weg kwijt geraakt…’Passages uit het weblog van PvdA gemeenteraadslid Huub van der Heijdt. Hij maakt het CDA in de Groningse gemeenteraad felle verwijten en meent dat het CDA vooral met het oog op de verkiezingen plotseling tegen het Groninger Forum is. Hieronder het blog van Huub van der Heijdt.


Leestijd: 2 minuten

‘Afgelopen raadsvergadering hebben we een fascinerende bijdrage van het CDA over het Forum gehoord. Ze zijn nu even tegen omdat niet 10 miljoen, maar 8,9 miljoen EFRO-subsidie (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) binnen is, maar houden de deur op een kiertje als er toch nog voldoende geld binnenkomt. Vreemd.
Om te analyseren wat er precies aan de hand is moeten we terug naar de raadsvergadering van juni 2009. Daar werd het finale oordeel gegeven over het wel of niet doorgaan van het Forum. Ondanks harde toezeggingen van de wethouder over geen extra gemeenschapsgeld werd er door een motie in stemming gebracht, die stelde dat, mocht die € 10 miljoen uitblijven, dat een eventueel tekort dan niet ten laste mag komen van de gemeentelijke bijdrage. Deze motie is aangenomen. In de motie, maar ook toen in de woordvoering van het CDA, geen tijdslimiet aan het binnenhalen van dit geld of dat het niet lager mocht uitvallen. Sterker nog: het enige moment van waarheid is bij het vaststellen van de grondexploitatie, dat voor de zomer van 2010 plaatsvindt. Dan moet alles binnen zijn, of moet duidelijk zijn waarop bezuinigd gaat worden. Er mist nu nog € 1,1 miljoen, op het totale investeringsbedrag van € 170 miljoen. Er zijn nog verschillende mogelijkheden van het binnenhalen van subsidie, of voor het bezuinigen of de totale investeringslast. Waarom dan uitgerekend nu zeggen dat je even tegen bent?
Aardig ook om te vermelden: tijdens het hele debat heeft het CDA niet ingebracht waarom ze inhoudelijk tegen het Forum is: dat zijn ze namelijk niet! Ze zijn om financiële redenen even tegen. Terwijl de toezeggingen, ook via moties vastgelegd, zo ontzettend helder zijn: geen extra gemeentelijke bijdrage in het Forum. Het CDA heeft nooit gezegd: de EFRO-subsidie moet absoluut € 10 miljoen zijn, of iets in die richting. Tja, dan kun je toch niets anders dan concluderen dat ze hopen dat ze op deze wijze extra kiezers trekken bij de verkiezingen? Ik heb de kop met ‘CDA trekt steun in voor Forum’ namelijk al voorbij zien komen. Een draai is een politiek verwijt, maar bij dit rondje Forum zijn ze in ieder geval goed de weg kwijt geraakt…’
Huub van der Heijdt