nieuws

18 okt 2001, 00:12

Provincie steekt miljoen in festival bij start Ronde van Italië in Groningen

De provincie Groningen heeft een miljoen gulden beschikbaar gesteld voor een groot festival rond de start van de Ronde van Italië in mei volgend jaar in Groningen. In het kader van de komst van de Euro hebben de organisatoren van de Giro ‘d’Italia besloten het evenement elders in Europa te laten starten en het oog viel daarbij op de stad Groningen. Daar zal op 11 en 12 mei 2002 de proloog worden verreden en zal de Giro van start gaan.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens de Groningse gedeputeerde van sport H. Bleker (CDA) biedt het evenement een uitstekende gelegenheid om Groningen bekend te maken bij een ongekend groot publiek. Niet alleen bij fervente wielerliefhebbers in landen in de hele wereld die de proloog door de binnenstad rechtstreeks via de televisie kunnen volgen, maar ook bij cultuurliefhebbers. Want het ‘Festival di Gironingen’, zoals het evenement heet - legt een link tussen de cultuur en historie van Italië en Groningen, wat ook een ander publiek moet aanspreken. De nieuwste bouwkunst in Groningen is zeer sterk door Italiaanse architecten beinvloed. Zo werd het Groninger Museum ontworpen door Mendini, de Waagstraat door Natalini en de openbare bibliotheek door Grassi. Dat was ook een van de redenen waarom de Italianen er voor kozen om de proloog in Groningen te laten starten.
Het ‘Festival di Gironingen’ vergt een totale investering van zeven miljoen gulden. Behalve de provincie Groningen dragen ook de gemeente en particuliere sponsoren bij aan de financiering. Tijdens het Festival zullen er behalve grote publieksevenementen en culturele evenementen ook diverse sportieve en culturele Activiteiten op kleinere schaal plaatsvinden. Welke dat zijn wordt in november bekend gemaakt door de organisatie, de stichting Gironingen.