nieuws

11 okt 2001, 00:12

Provincie Groningen wil ook snel internet voor plattelandsbedrijven

Ook industrieterreinen op het platteland moeten, nu de grotere steden en bedrijventerreinen goeddeels van glasvezelnetwerken voorzien zijn, toegang krijgen tot supersnelle interverbindingen. Dit stelt de provincie Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Ze wil onderhandelen met betrokken partijen, zoals kabelexploitanten, om dit mogelijk te maken. De provincie maakt alvast een inventarisatie voor de regio’s waar ze graag glasvezelcapaciteit gerealiseerd ziet. Resultaten van dit vooronderzoek moeten in december bekend worden. Het voornemen past in het langjarige programma van de provincie om de ICT-sector te stimuleren.
Kabelmaatschappijen in het land hebben zich de afgelopen jaren volop beziggehouden met de aanleg van snelle verbindingen in regio’s met veel consumenten en bedrijven. Maar het volgens de provincie noodzakelijke doortrekken van de kabels naar de landelijke gebieden dreigt er bij in te schieten, meent ze. De provincie zal daarom de komende tijd als opmaat naar overleg met kabelbedrijven, zoals Essent Kabelcom, ondernemingen en gemeenten een lijst samenstellen met gebieden waar snel internet ondanks de mogelijk minder centrale ligging toch gewenst is. Die kunnen met breedband onder meer beter profiteren van de komst van een superglasvezelkabel met zeer grote capaciteit van het Amerikaanse bedrijf Tycom naar Groningen, waardoor de provincie toegang heeft tot een belangrijk wereldomvattend hoofdnetwerk voor internet.