nieuws

23 mei 2013, 10:10

Provincie Groningen moet flink bezuinigen

De provincie Groningen moet tussen 2013 en 2017 flink de broekriem aanhalen. Dat blijkt uit de voorjaarsnota die vandaag gepresenteerd is. De provincie moet op jaarbasis 9 miljoen euro bezuinigen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat is volgens de provincie het gevolg van een lagere opbrengst van de opcenten van de motorrijtuigenbelasting en rijksbezuinigingen.

De provincie wil bezuinigen door subsidies, kredieten en materiële kosten komende jaren niet te compenseren voor loon- en prijsstijgingen. Dat levert een besparing op van gemiddeld € 1,2 miljoen per jaar. In samenhang daarmee stelt het college van GS voor de loonruimte voor CAO-afspraken in de periode 2013-2015 op 0% te zetten. Daarmee kan maximaal € 2,4 miljoen per jaar worden bespaard. Ook wordt gesneden in de gelden die in 2011 beschikbaar waren gesteld voor nieuw beleid.

Tegelijkertijd wordt er ook geïnvesteerd. Komende jaren wordt er 30 miljoen euro beschikbaar gesteld om de leefbaarheid in Delfzijl, Oldambt en De Marne een impuls te geven. Met dit geld moeten vooral de binnensteden van Delfzijl en Winschoten worden versterkt.