nieuws

06 jun 2001, 00:12

Provincie Groningen krijgt zes nieuwe asielzoekerscentra

De provincie Groningen krijgt zes nieuwe asielzoekerscentra. In totaal komen er waarschijnlijk vijftienhonderd opvangplaatsen voor asielzoekers bij.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De toezegging van de Groningse gemeenten komt na een noodkreet van Commissaris van de Koningin Hans Alders. Hij riep gemeenten op zo snel mogelijk opvang te realiseren. Een provinciewoordvoerder zegt blij te zijn met de respons. Twee gemeenten beraden zich nog over de komst van een asielzoekerscentrum.
Het Centraal Opvang Asielzoekers (COA) is ‘zeer verheugd’ over de nieuwe asielcentra. “Hopelijk komen nu meer gemeenten over de brug”, aldus een woordvoerder. Het COA schat dat er nog 10.000 opvangplaatsen nodig zijn om het huidige tekort aan plaatsen op te vangen.
De provincie hoopt dat gemeenten besluiten tot de bouw van permanente centra, die twintig jaar lang maximaal tweehonderdvijftig asielzoekers kunnen herbergen. In dit geval huisvest Groningen in de toekomst vijftienhonderd asielzoekers extra. Als de gemeenten besluiten tot de aanleg van tijdelijke centra kan dit aantal oplopen tot 2500. De bouw van de centra begint waarschijnlijk over anderhalf à twee jaar.
De provincie Groningen neemt dertien procent van alle asielzoekers in Nederland op. Dit is in verhouding veel, aangezien zes procent van de Nederlanders in Groningen woont.