nieuws

11 jul 2000, 00:12

Provincie Groningen beboet NoordNed niet ondanks capaciteitstekort

De provincie Groningen beboet het commerciële openbaarvervoerbedrijf NoordNed niet, ondanks het ernstige capaciteitsprobleem waar het bedrijf mee kampt. Verkeersgedeputeerde T.A. Musschenga (CDA) legt morgen de problemen voor aan het college. ‘Daarbij zal niet direct naar boetes gegrepen worden, daar is de reiziger niet bij gebaat’, verwacht Musschenga. Volgens de letter van het contract zou de opdrachtgever dat wel kunnen. Directeur Post van NoordNed presenteerde maandagmiddag een noodplan, waarmee de provincie zich tevreden stelt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘Om het capaciteitsprobleem gedeeltelijk op te lossen, wordt een aantal treinstellen van de NS geleast,’ aldus Post. De eerste zullen vanaf vrijdag 14 juli ingezet worden. In de loop van juli en augustus volgt meer materiaal. Dan zijn er 2850 zitplaatsen op de NoordNed-lijnen beschikbaar en wordt aan het vervoerscontract voldaan.
NoordNed kampt al enkele maanden met een tekort aan treinstellen. In de spits moeten passagiers soms zelfs een trein later nemen omdat de wagons overvol zijn. ‘Treinstellen zijn in heel West-Europa moeilijk te vinden’, aldus Post. Zijn bedrijf least daarom extra treinstellen van de Nederlandse Spoorwegen.
De zomermaanden, een rustige periode op het spoor met slechts de helft van het gebruikelijke aantal passagiers, worden tevens benut om bestaand materieel om te bouwen. ‘Zo worden staanplaatsen, die passagiers niet bleken te waarderen, bijvoorbeeld omgebouwd tot tweede klas zitplaatsen,’ vertelt Post.
Post blijft bij zijn standpunt dat het een goede zaak zou zijn als hogeschool en universiteit een uur later zouden beginnen en daarmee de ochtendspits wordt verspreid. De Rijksuniversiteit Groningen herhaalde maandag het standpunt dat ‘een vervoersbedrijf mensen vervoert en een universiteit onderwijst’ en dat NoordNed de eigen problemen moet oplossen. Post brengt daar tegenin, dat studentenorganisaties en openbaarvervoer-vereniging Rover zijn idee ondersteunen.