nieuws

31 okt 2001, 00:12

Provincie geeft miljoen aan Het Nederlands Stripmuseum Groningen

De provincie Groningen heeft besloten een miljoen gulden subsidie beschikbaar te stellen voor de oprichting van het Nederlands Stripmuseum in Groningen. Het provinciebestuur heeft de nieuwste plannen voor de inrichting van dat museum beoordeeld en concludeert dat zo’n museum een welkome aanvulling is op het museum-aanbod in stad en provincie Groningen. Volgens het provinciebestuur is het vooral aantrekkelijk als trekpleister voor gezinnen met kinderen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Aan de oprichting van Het Nederlands Stripmuseum op initiatief van een stichting die het cultureel erfgoed van Nederlandse strip- en cartoontekenaars onder de aandacht wil brengen, wordt al jaren gewerkt. Maar inmiddels is de komst van het Stripmuseum naar de Westerhaven in Groningen nagenoeg zeker nu de firma Libéma BV heeft besloten het museum te exploiteren. Deze recreatie-onderneming verwacht 70.000 bezoekers per jaar in het nieuwe stripmuseum in Groningen te kunnen ontvangen.
Het is de bedoeling dat in het museum de strip als attractie en entertainment aan een breed publiek wordt aangeboden. In het museum zal door een bewegend theater op een dynamische manier een historisch overzicht van het ontstaan van strips worden getoond. Ook kan men er de werken van de tien belangrijkste schrijvers/tekenaars van Nederland bekijken. De collectie wordt gevormd door unieke originele tekeningen die niet op een andere plek in Nederland voor publiek toegankelijk zijn. De totale investeringskosten bedragen 13,3 miljoen gulden.
Het Museum kan worden ondergebracht in het gebouw De Nieuwe Westerhaven in Groningen, dat al grotendeels gereed is. De onderhandelingen over de inrichting van dat gebouw zijn nog niet afgerond, maar wanneer dat naar verwachting voor het eind van het jaar gebeurt kan het stripmuseum volgend jaar in gebruik worden genomen.