nieuws

19 dec 2000, 00:12

Provincie en NoordNed beëindigen slepende treinenconflict

De provincie Groningen en de noordelijke vervoersmaatschappij NoordNed hebben maandag een streep gezet onder het slepende conflict over het tekort aan treinen van de vervoerder.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Tijdens een voortgangsgesprek werd geconstateerd dat NoordNed vanaf 1 januari 2001 zowel het aantal verplichte treinstellen als het aantal voorgeschreven eerste klascoupés kan leveren.
De vervoerder werd eerder door de provincie Groningen beboet omdat er niet genoeg treinstellen beschikbaar waren om de contractueel vastgelegde capaciteit van 2840 zitplaatsen aan te kunnen. NoordNed kreeg hiervoor een penitentie van ruim 350 duizend gulden opgelegd. Daarbovenop kreeg de vervoerder dagelijks een bekeuring van duizend gulden voor elke dag dat er geen eerste klascoupés konden worden geleverd. Het bedrag is het afgelopen halfjaar opgelopen tot meer dan een half miljoen gulden.
Op dit moment bezit NoordNed nog niet voldoende materieel, maar de Groningse gedeputeerde T. Musschenga is ervan overtuigd dat NoordNed voor het begin van het nieuwe jaar aan de voorgeschreven eisen zal voldoen. ,,Nu kunnen we samen doorbouwen aan de kwaliteit van het vervoer’’, aldus Musschenga. ,,Ik had eigenlijk ook nooit anders verwacht van NoordNed.’’
De vervoersmaatschappij zelf was helaas niet voor commentaar bereikbaar.