nieuws

20 dec 2000, 00:12

Provinciale huisartsen straks dag en nacht beschikbaar

Inwoners van de provincie kunnen straks ook dag en nacht een huisarts bereiken. Daarvoor worden huisartsenposten ingesteld die 24 uur per dag bemand zijn. Verzekeraar Geové RZG tekent voor de financiering.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Er komen twee huisartsenposten bij: één in Oost-Groningen en één in Zuid-Groningen. Ook wordt er een centraal telefoonnummer ingesteld dat mensen kunnen bellen als ze buiten kantooruren een huisarts nodig hebben. De stad Groningen hebben en de regio Eemsmond hebben als permanent bemande huisartsenposten.
De nieuwe opzet verlicht de werkdruk voor huisartsen en dat is volgens woordvoerder Nienhuis van Geové RZG hard nodig. “Huisartsen hebben te kampen met een toenemende werkdruk. Ze overwegen dan ook eerder te stoppen met werken als er niets verandert.” De provincie kampt al jaren met een steeds groter wordend tekort aan huisartsen.
De huisartsenposten bestrijken een erg groot gebied. Hierdoor het voor de dienstdoende huisarts straks niet meer mogelijk om binnen vijftien minuten bij de patiënt te zijn, zoals is voorgeschreven. Ambulances zijn wel binnen vijftien minuten ter plekke.