nieuws

13 jun 2000, 00:12

Protestcomité kan procedure referendum Grote Marktplannen inzetten

De tegenstanders van de grootse plannen die de gemeente Groningen met de Grote Markt op het oog heeft, hebben binnen drie weken tijd meer dan 2500 handtekeningen verzameld. Dit zijn er genoeg om te beginnen met het aanvragen van een referendum over de plannen. Het comité Geen Gat In De Grote Markt wil de gemeenteraad op deze manier duidelijk maken dat ze af moet zien van de ambitieuze initiatieven.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Sinds 1997 kunnen inwoners van de gemeente Groningen een besluit van de gemeenteraad beïnvloeden door het aanvragen van een referendum. De gemeente besluit tot een referendum wanneer het aannemelijk is gemaakt dat een flink deel van de Groninger bevolking daar voorstander van is.
De Grote Markt in Groningen krijgt, als het aan het Groninger College ligt, één van de grootste opknapbeurten uit haar geschiedenis. Met de uitvoering van de plannen is een investering van 250 miljoen gulden gemoeid. Een zeer belangrijk onderdeel van het plan vormt de bouw van een parkeergarage voor 400 auto’s in combinatie met een groot ondergronds winkelplein. Met de uitvoering van de klus kan naar verwachting in 2002 worden begonnen. De werkzaamheden zullen in totaal vier tot zes jaar duren.
De gemeenteraadscommissie vergadert eind juni over de plannen van B&W. Met in achtneming van alle voorgeschreven termijnen zou een eventueel referendum kunnen plaatsvinden in februari 2001.