nieuws

07 feb 2001, 00:12

Protestcomité begint laatste offensief tegen Grote Marktplannen

De spanning tussen voor- en tegenstanders van de nieuwbouwplannen voor de Grote Markt in Groningen verhardt

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Met nog twee weken te gaan voor het referendum over de omstreden verbouwing geeft het Comité Geen Gat in de Grote Markt (CGGM) donderdagavond 8 februari tijdens een grootscheepse manifestatie in het centrum van Groningen het startschot voor het laatste offensief om de stemmers op hun hand te krijgen.
Vier Groningse bands zullen de strijd tegen de komst van een ondergronds winkelcentrum en parkeergarage ondersteunen door een benefietconcert. Als laatste treedt de band Goedkoop Scoor’n op, die voor de gelegenheid een protestsong tegen de verbouwing heeft geschreven. Het lied vergelijkt het bouwproject onder meer met zinloos geweld.
Het comité, een samenwerkingsverband van onder meer Groen Links, Milieudefensie en de Fietsersbond, meent dat het college van B en W met de aanleg van de nieuwe garage het autogebruik in de binnenstad stimuleert. Bovendien waarschuwen verscheidene experts dat de Martinitoren bij de aanleg van een parkeergarage grote risico’s op beschadiging loopt.
De tegenstanders hebben inmiddels Groningse beroemdheden als de dichters Jean Pierre Rawie en Driek van Wissen gecharterd om Groningers massaal op te roepen bij het referendum tegen te stemmen. Er zijn 43 duizend nee-stemmers nodig om de plannen, die minimaal 300 miljoen gulden gaan kosten, weg te stemmen.