nieuws

31 mei 2001, 00:12

Promovenda waarschuwt voor langdurig gebruik laxeermiddel

Langdurig gebruik van het plantaardige laxeermiddel senna leidt tot een verkleuring van het slijmvlies van de dikke darm en vergroot het risico op dikke-darmkanker. B. van Gorkom promoveert 6 juni 2001 aan de Rijksuniversiteit Groningen op het verband tussen de drie.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Laxeermiddelen met senna zijn verkrijgbaar in drogisterijen en reformzaken en worden in veel ziekenhuizen gebruikt om de dikke darm, voorafgaand aan onderzoek, te reinigen. Kortdurend gebruik is volgens van Gorkom volledig veilig, maar jarenlang gebruik leidt tot een verkleuring van het darmslijmvlies. Dat is niet ongevaarlijk, zoals werd gedacht.
Van Gorkom ontdekte dat bij mensen met deze aandoening enerzijds de cellen sneller afsterven en weer worden vervangen, maar dat tegelijkertijd andere cellen juist langer blijven leven. ,,Ondanks de beschadiging zijn zij als het ware ongevoelig geworden om dood te gaan’’, aldus de promovenda, ,,Beschadigde cellen die toch langer blijven leven, hebben een verhoogd risico om zich te ontwikkelen tot een kwaadaardig gezwel.’’ Volgens Van Gorkom is dit een mogelijke verklaring voor het toegenomen risico op dikke-darmkanker, dat bij een recent Duits onderzoek is waargenomen.
Van Gorkom onderzocht ook methoden om dikke-darmkanker te voorkomen. Tegen de verwachting in bleken vezels als voedingssupplement geen invloed te hebben. Het toevoegen van calcium aan eten had wel een licht beschermend effect.