nieuws

18 dec 2012, 09:09

‘Project X-feest’ woord van het jaar

Project X-feest is verkozen tot woord van het jaar. Het woord won het van ‘bangalijst’ en ‘inbrekersrisico’, zo meldde de uitgever van woordenboeken Van Dale. Project x-feest kreeg 17 procent van de 22.000 uitgebrachte stemmen. Het woord kwam veelvuldig in het nieuws na het uit de hand gelopen Project x-feest in Haren.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Project X-feest is volgens Van Dale een: 'feest waarvoor via sociale media gasten worden uitgenodigd, die in zulke groten getale komen dat het feest enorm uit de hand loopt [ontleend aan de filmtitel Project X]'.

Het publiek werd via internetsites, Facebook, Twitter, weblogs en radio- en tv-programma's opgeroepen om te stemmen.

Het woord 'Facebookrellen', dat verwijst naar dezelfde gebeurtenis in Haren, werd in de categorie 'Lifestyle' woord van het jaar. Dat woord haalde 45 procent van de stemmen boven de woorden 'wrijftelefoon' en 'cupcakemama'.

De verkiezing van Van Dale wordt sinds 2007 gehouden in het hele Nederlandse taalgebied. Sinds 2010 bestaat er een afzonderlijke Nederlandse en Vlaamse verkiezing. Frietchinees is het Vlaamse Woord van het Jaar 2012. De Aziatische frituurhouder won het van miserietaks (crisisbelasting) en anticoalitie. Woorden die eerder wonnen bij onze zuiderburen zijn tentsletje en stoeproken.