nieuws

01 mei 2013, 21:09

Bevrijdingsfestival Groningen: programma nu compleet na toevoeging van Blaudzun

De Nederlandse singer-songwriter Blaudzun sluit de lange lijst met muzikale namen van Bevrijdingsfestival Groningen af. Johannes Sigmond, die onlangs nog de Edison voor ‘beste zanger’ en de 3fm Award voor ‘beste artiest alternative’ won, staat samen met zijn band aanstaande zondag op Main Stage. Ook Lil’Kleine, Jong van Hart, KaliBwoy en – winnaar van de POPgroningen Talent Award – Orange Skyline zijn afgelopen week toegevoegd aan het programma.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Meer dan 50 acts zullen zondag tussen 12.00 en 00.00 verdeeld over zes gratis toegankelijke podia ‘acte de presence’ in het Stadspark geven. Genres lopen uiteen van pop, rock, hiphop tot dance en wereldmuziek: voor ieder wat wils. Naast muziek is er theater, dans, workshops, een informatiemarkt, een uitgebreide Kids Area en is er volop eten en drinken te verkrijgen.


“Een feestje met inhoud”


5 Mei is een dag waar behalve in Groningen in dertien andere steden in Nederland Bevrijdingsfestivals plaatsvinden. Gemeenschappelijke factor is het stilstaan bij de vrijheid waarin wij sinds 1945 leven. Met bijzondere activiteiten wordt aandacht besteed aan het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en voor iedereen een eigen betekenis heeft.

Zo is er Mensenzoo, Freedom Talkshow, een reuzenrad, de wensfontein en zijn de partners vfonds, Prodemos en Stichting Vluchteling aanwezig. Hoogtepunten zijn het ontsteken van de vlam rond 15.45, het optreden van ambassadeur van de vrijheid Miss Montreal en het 5voor5 moment waarbij het publiek opgeroepen wordt om gezamenlijk te dansen op het lijflied ‘Dance the War is Over’.


“Plan je reis zorgvuldig”


Het festivalterrein is vanaf 12.00 geopend en het beste te voet, per fiets of met het openbaar vervoer te bereiken. De ingang van de Draf- en Renbaan is vaak erg druk, bezoekers worden daarom aangeraden om één van de acht andere ingangen te gebruiken. Qbuzz Groningen zet op 5 mei extra bussen in. Tijdens het festival kan alleen met – op het festival te verkrijgen – munten betaald worden (contant of pin). Er zijn zowel gratis als betaalde toiletten, EHBO posten en er is een podium voor minder validen.

www.bevrijdingsfestivalgroningen.nl