nieuws

17 okt 2000, 00:12

Proeven met nieuwe gentherapie voor hartpatiënten positief

De eerste resultaten van een revolutionaire gentherapie voor hartpatiënten zijn veelbelovend. De pijn die patiënten als gevolg van hun hartkwaal hebben, blijkt sterk te verminderen, aldus het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG).

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De therapie is ontwikkeld door cardioloog dr. R. Tio van het AZG. De gentherapie stimuleert de bloedtoevoer van de hartspier door bloedvaten zelf te laten groeien. Dit biedt perspectief voor mensen die lijden aan ernstige vernauwingen van bloedvaten.
Het ziekenhuis introduceerde de gentherapie enkele maanden geleden. In het AZG worden tien patiënten met de nieuwe methode behandeld. Drie van hen hebben een biologische bypass gekregen. Patiënten krijgen via een katheter via de lies genen ingespoten. Met deze extra genen gaat het lichaam zelf nieuwe bloedvaten aanmaken.
Door toediening van de genen via een katheter wordt de patiënt een zware operatie bespaard, aldus Tio. De therapie is een alternatief voor het 'dotteren' en bypassoperaties. De methode biedt een oplossing voor hartpatiënten die geen bypassoperaties meer kunnen ondergaan. Bij deze patiënten zijn de hartkransvaten na een aantal ingrepen te zwak voor mechanische operaties, zegt Tio.
Het kan een aantal jaren duren voordat de methode op grote schaal toegepast kan worden, benadrukt een woordvoerder van het AZG. ,,Het is positief dat deze resultaten goed zijn, maar we zijn pas in de ontwikkelingsfase. We willen geen valse hoop wekken. Mensen kunnen zich nog niet voor een behandeling melden.''