nieuws

13 jan 2001, 00:12

Prijzen schoenen omhoog door BSE-crisis

De prijs van schoenen gaat omhoog ten gevolge van de BSE-crisis.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De afname van de consumptie van rundvlees, met name in Duitsland, heeft geleid tot een vermindering van de aanvoer van ruwe huiden en daardoor tot een prijsstijging van leer. De prijs van uiteenlopende merken schoenen, zoals de Van Bommels, Van Liers en Avangs, is hierdoor inmiddels al met tien procent gestegen.
Volgens de Groningse leverancier van huiden aan schoenmakerijen, Jan van Velden & Co, heeft de BSE crisis een duidelijk merkbaar effect op de prijs van schoenen. Maar ook andere ontwikkelingen dragen volgens het bedrijf bij aan een prijsstijging van leer. Ook op de wereldmarkt zijn de prijzen voor leer sinds een half jaar omhoog geschoten, met name door een stijgende vraag naar leerprodukten uit China en andere zich ontwikkelende landen. ‘De stijging van de prijs van leer is een ontwikkeling die zich al geruime tijd voordoet. En daar komt de BSE crisis nu nog eens bij’, aldus N. Buurma van de Groningse leerleverancier.
Een andere factor die volgens Buurma bijdraagt aan een afname van het aanbod van koeienhuiden is dat er, los van de BSE crisis, al een tijdje een tendens gaande is om minder vlees te eten in Nederland. ‘Vroeger aten we iedere dag een stukje vlees. Maar nu is het consumptiepatroon veranderd en eten we vaker een pizza of andere waren met minder vlees er in’. ‘Als deze tendenzen zich doorzetten en straks ook alle Chinezen een leren riem om hun middel willen, dan begint het leer voor de verwerking in veel produkten te duur te worden’.