nieuws

06 jun 2013, 21:09

PPG dreigt vestiging Hoogezand te sluiten als bonden niet akkoord gaan met ontslagen

Glasvezelproducent PPG, een Amerikaans concern, dreigt haar vestiging in Hoogezand te sluiten als de vakbonden niet akkoord gaan met een forse bezuiniging waardoor tientallen banen verdwijnen. De FNV is woedend en zegt dat er sprake is van chantage. PPG Hoogezand is onderdeel van PPG Fiberglass dat weer onderdeel is van het PPG concern. Bij het bedrijf in Hoogezand wordt glasvezel gesponnen. Er zijn nu nog 435 mensen werkzaam. Glasvezel wordt onder andere verwerkt in de automobielindustrie.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘Wij laten ons niet chanteren’ is een veelgehoorde uitspraak op de ledenvergadering van FNV Bondgenoten waar het ging over het voortbestaan van PPG Hoogezand, een glasvezelbedrijf. De directie van PPG, maar ook de aandeelhouder, wordt verweten dat ze misbruik maken van de loonafhankelijkheid van de PPG werknemers in een economisch moeilijke periode.

De directie confronteerde de werknemers met de ‘slikken of stikken optie’. Niet akkoord gaan met de voorwaarden van de PPG directie leidt tot sluiting van het bedrijf, zo werd de eigen werknemers voorgehouden.


De PPG werknemers zijn bereid akkoord te gaan met verregaande versoberingen van de arbeidsvoorwaarden. Langer werken, een sterk versoberde pensioenregeling, met minder mensen het werk doen met als doel ‘het hopelijk in de lucht houden van het bedrijf’. Wat daar in de ogen van de vakbondsleden voor terug moet komen is een sociaal plan dat gaat gelden wanneer het niet lukt om het bedrijf succesvol door te laten gaan.


Vos: “Verder vinden de vakbondsleden het niet meer dan fair dat -een deel- van de verslechteringen teruggedraaid gaan worden, wanneer het met het bedrijf beter mocht gaan dan door de directie gepland.” Voor de collega’s die nu hun baan gaan verliezen willen de vakbondsleden het Sociaal Plan overeenkomen, dat in 2011 door de vakbonden en het PPG concern is overeengekomen met PPG coatings.

FNV Bondgenoten hoopt dat de PPG leiding alsnog bereid zal zijn tot het maken van eerlijke afspraken, zodat de weknemers over kunnen gaan tot de orde van de dag en daarmee het werken aan de continuïteit van het bedrijf. Vos: “Mochten die afspraken niet te maken zijn dan rest er geen andere weg dan de weg van actie”.


FNV Bondgenoten helpt werkers voor hun belangen op te komen. FNV Bondgenoten wil Gewoon Goed Werk. Werk met genoeg zekerheid, respect en groei voor iedereen