nieuws

26 sep 2001, 00:12

Pot met miljoenen voor bodemdalings-schade in Groningen voller dan ooit tevoren

De pot met honderden miljoenen guldens die bestemd zijn als vergoeding voor schade van bodemdaling, is nu nog voller dan hij was in 1980 toen dit schadefonds werd ingesteld. En toch is er de afgelopen jaren al voor 330 miljoen gulden uitgekeerd als vergoeding voor geleden schade.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat heeft de Groningse gedeputeerde T. Musschenga (CDA) bekend gemaakt. Het fonds werd in 1980 ingesteld om personen, bedrijven en organisaties die schade lijden door de bodemdaling, die ene gevolg is van de winning van aardgas, schadeloos te stellen. Voor dat fonds was in 1980 650 miljoen gulden beschikbaar, prijspeil 1980. Inmiddels is er 330 miljoen gulden uitgekeerd. Maar nu is er nog steeds 664 miljoen gulden beschikbaar.
Deze voor Groningen gunstige ontwikkeling is te danken aan het feit dat de honderden miljoenen zeer goed zijn belegd, aldus gedeputeerde Musschenga. Het afgelopen jaar kwamen er bij de Commissie Bodemdaling 170 verzoeken binnen voor schadevergoeding. Daarvan werden voor een totaalbedrag van 32 miljoen gulden vergoedingen toegekend.
Volgens Musschenga lijkt het er op dat de angst, in 1980, dat de 650 miljoen gulden misschien te weinig zou zijn, niet terecht is. Maar volgens Musschenga is het wel goed dat de pot nog goed gevuld is, omdat er zeker over twee jaar nog grote projecten zullen worden uitgevoerd om schade door bodemdaling te voorkomen.