nieuws

13 sep 2000, 00:12

Politieregio’s euforisch over pepperspray-experiment

De Groninger politie is zeer enthousiast over de proef waarbij agenten worden bewapend met een busje pepperspray. De noordelijke regio is één van de vier gebieden waar sinds 1 juli een experiment met het nieuwe blazoen wordt gebezigd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Ook de drie andere regio’s melden positieve resultaten. In de vier pilotgebieden is de spray tot nu toe 71 keer daadwerkelijk als wapen gebruikt.
,,Vaak blijkt dreigen met het middel al afdoende’’, valt de Groninger projectleider R. Vos op. Het dreigen met pepperspray werpt meer effect af dan het dreigen met een wapenstok. Naar de reden moet Vos gissen. ,,Men lijkt bij het zien van pepperspray sneller te beseffen dat het effect vervelend is dan bij een wapenstok.’’
De meeste gevallen waarin de spray daadwerkelijk gebruikt moest worden betroffen dronken of extreem agressieve mensen. Het resultaat was in alle gevallen zoals beoogd. ,,Als een agent van 1 meter 70 tegenover een 2 meter lange man staat die tot z’n onderlip is afgetankt met alcohol, begin je weinig met een wapenstok’’, schetst Vos. ,,De pepperspray schakelt je opponent hoe dan ook tijdelijk uit.’’
Door een spuit pepperspray raken de ogen van de aanvaller gedurende twintig minuten dusdanig geïrriteerd dat hij nauwelijks meer kan zien. Negentig procent van de bevolking is gevoelig voor het middel; slechts tien procent vertoont helemaal geen reactie. Het grote voordeel van pepperspray boven de wapenstok is het ontbreken van blijvend letsel bij het slachtoffer.
Eind september wordt het ministerie van Binnenlandse Zaken over het experiment gerapporteerd. Hierna zal worden besloten of alle politieregio’s met het contemporaine wapen zullen worden uitgerust.