nieuws

29 mei 2000, 00:12

Politieonderzoek diefstal Helmantels vastgelopen

De in februari gestolen schilderijen van de bekende Groningse schilder Henk Helmantel zijn ondanks intensief speurwerk van de politie nog steeds zoek. Het onderzoek is vastgelopen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Er is geen spoor van de vijfendertig kunstwerken, aldus een woordvoerder van de Groninger politie. De politie heeft daarom het onderzoek gestaakt.
De collectie, met een waarde van 1,5 miljoen gulden, werd gestolen uit de expositieruimte van de populaire fijnschilder in Westeremden.
De Amsterdamse kunsthandelaar Loek Brons, de belangrijkste handelaar van Helmans werk, vreest dat het geen ‘gewone’ diefstal betreft. Hij meent dat het stelen van zoveel schilderijen tegelijkertijd de illegale verkoop ervan onmogelijk maakt.
‘Vijfendertig schilderijen stelen van dezelfde schilder heeft geen zin. Als je er een verkoopt weet iedereen dat in korte tijd,’ aldus Brons zaterdagmiddag.
De kunstwerken worden niet gebruikt als chantagestukken, zegt hij. Brons houdt er daarom rekening mee dat een jaloerse collega van Helmantel zijn slag heeft geslagen. Brons: ‘Veel miskende kunstenaars zijn jaloers op het succes van Helmantel. Ik kreeg recentelijk nog een brief van iemand die vertoornd was over de populariteit van de kunstenaar.’
Wellicht zijn de schilderijen zelfs vernietigd, vreest Brons. ‘De maandenlange stilte is geen goed teken’. De politie heeft geen aanwijzingen, dat Brons in de goede richting zit, aldus de woordvoerder.
Hoewel na de diefstal een onbekende telefonisch losgeld voor de verdwenen schilderijen vroeg, is van deze persoon verder niets meer gehoord.
De gestolen werken waren eigendom van de schilder. Zijn bekende schilderij ‘Arjans eerste slofjes’ is een van de verdwenen objecten.