nieuws

21 dec 2017, 10:10

Politieke onrust in Haren na opstappen collegepartij

Politieke onrust in Haren na opstappen collegepartij

In Haren is politieke onrust ontstaan nu een wethouder van één van de drie collegepartijen is opgestapt. Gistermiddag besloot wethouder Mariska Sloot van de politieke partij ‘Gezond Verstand Haren’ de handdoek in de ring te gooien. (Foto op GIC.nl)

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Aanleiding voor haar opstappen is het feit dat, hoewel het college van B en W van Haren tégen een fusie is met Groningen en Ten Boer, het college wel mee wil werken aan een ambtelijke voorbereiding van die fusie.

 

Want mocht die fusie -  tegen de zin dus van de wethouders - straks tóch doorgaan wanneer de Tweede Kamer dat zou willen, dan is Haren er organisatorisch in elk geval enigszins op voorbereid. Maar wethouder Mariska Sloot is het daar niet mee eens.

 

De inmiddels oud-wethouder Sloot meldt donderdag in het Dagblad van het Noorden (www.dvhn.nl) dat de gemeenteraad van Haren in 2016 besloot dat Haren zelfstandig moet blijven en dat het college van B&W ‘op geen enkele manier actief mag deelnemen aan de herindelingsvoorbereidingen’.

 

Zwakkere positie

 

Burgemeester Pieter van Veen laat in het blad Haren/deKrant weten het opstappen van Gezond Verstand te betreuren, omdat dat geen goede indruk maakt in de Tweede Kamer en omdat de positie van de voorstanders van behoud van zelfstandigheid daardoor wordt verzwakt.

 

De burgemeester zegt: “ (…) als er nu een bestuurscrisis komt, zal dat de positie van Haren zwakker maken. Dat is niet goed voor het streven naar zelfstandigheid. Maar wethouder Sloot wilde er niet aan. Die zei dat ze haar principes niet wilde loslaten.”

Mariska Sloot (Foto: Twitter).
Mariska Sloot (Foto: Twitter).