nieuws

17 aug 2001, 00:12

Politie zet ‘stillen’ in tijdens Groningse introductieweek

De politie in Groningen zet dit jaar voor het eerst agenten in burger in tijdens de KEI-week, de introductieweek voor aankomende studenten van de universiteit en hogeschool. Zij moeten de nieuwe Groningers beter beschermen tegen onheil als berovingen. De politie wil dag en nacht extra toezicht houden in onder meer café’s en tijdens activiteiten op staat.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

,,De nieuwe studenten moeten vaak nog wennen aan de ‘grote stad’ en zijn daardoor kwetsbaarder. Dit geldt zowel voor diefstal als geweld, zo bleek in de afgelopen jaren,’’ aldus een politiewoordvoerder. Het extra onzichtbare toezicht komt bovenop het toch al vergrote aantal politiemensen dat doorgaans in de introductieweek actief is. ,,Tijdens de KEI-week zijn er vele tasjesrovers en zakkenrollers actief, juist om die aan te pakken zijn agenten in burger effectief. Ze zullen daarom veel in de kroeg te vinden zijn,’’ aldus de woordvoerder. Het aantal undercoveragenten, oftewel ‘stillen’, wil de politie niet prijsgeven.
De KEI-week duurt van donderdag 16 tot en met dinsdag 21 augustus en speelt zich af op vele locaties verspreid over de gehele binnenstad. Met name het komend weekend is het in de stad ongewoon druk, verwacht de politie. Overigens is de politieinzet niet alleen bedoeld ter bescherming van eerstejaars, maar ook die van de burgers. Menig nieuw student wordt in de eerste week Groningen reeds opgepakt wegens bijvoorbeeld het helen van fietsen.