nieuws

22 mrt 2001, 00:12

Politie valt op tien plaatsen in Noord-Nederland binnen

De politie heeft dinsdagmorgen invallen gedaan op verschillende adressen in de noordelijke provincies. Hierbij werden zes mannen aangehouden die verdacht worden van handel en uitvoer van verdovende middelen naar Duitsland. Bij de acties waren honderd politiemedewerkers betrokken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Tijdens de huiszoekingen werden in Groningen en Hijken hennepkwekerijen ontmanteld. Ook werd een grote som geld, administratie en een vuurwapen in beslag genomen. In Friesland werden drie huiszoekingen gedaan in Haule en Donkerbroek. Ook daar werden drie verdachten aangehouden, een hennepkwekerij ontmanteld en administratie in beslag genomen.
In de vroege ochtenduren vonden de invallen plaats in zes bedrijfsruimtes in Groningen en Assen. Van hieruit werd de drugs verhandeld of gekweekt, aldus de politie. Tijdens de zoeking werd een hoeveelheid softdrugs aangetroffen. In een loods aan de Barestraat werd een professionele in bedrijf zijnde kwekerij aangetroffen. Hier werden ruim vijfduizend planten en stekken aangetroffen. Deze werden samen met de apparatuur in beslag genomen ter vernietiging. De huurder van het pand, een 34-jarige Groninger werd elders in de stad in zijn woning aangehouden.
In een opslag aan de Eendrachtskade trof de politie ruim 12 kilogram geoogste weed aan. In een boerderij in Hijken bleek eveneens een kwekerij in bedrijf te zijn. Ook de daar aangetroffen vijf honderd planten en de apparatuur is meegenomen. In negen woningen in Groningen, Hoogezand, Overschild, Hijken en Emmen werd ook samen met de rechter commissaris binnengetreden. In Groningen werden drie verdachten, twee 31-jarige broers uit Groningen en een 40-jarige man uit Hoogezand aangehouden, terwijl in een woning in Overschild een 31-jarige man uit die plaats werd meegenomen. Bij hem werd een grote hoeveelheid geld in beslag genomen.
De aangehouden mannen worden verdacht van handel en uitvoer van grote partijen softdrugs naar Duitsland. Ook in Emmen hield de politie een 44-jarige man uit Emmen aan. Bij hem werd bovendien een grote som geld en een vuurwapen in beslag genomen. Hij wordt verdacht van het omwisselen van gelden die verkregen zijn uit de verkoop van drugs in Duitsland. Tijdens een onderzoek op maandagavond 19 maart heeft de politie een 56-jarige man uit Ter Apel in zijn woning aangehouden. Hij wordt eveneens verdacht van het deelnemen aan de handel en uitvoer van drugs naar Duitsland.
In het onderzoek is veel contact geweest met de Duitse politie. Ook daar werd een onderzoek gestart naar de contacten en werkzaamheden van de Nederlandse verdachten. Bovendien werden door de Duitse politie zelfstandig enkele huiszoekingen gedaan. Het onderzoek van dinsdag werd gedaan door de drie noordelijke politiekorpsen, in samenwerking met de Economische controledienst en het HARM-team noord (Hit and run moneyteam) in oprichting. Ook de landelijke Unit Synthetische drugs en het energiebedrijf Essent waren betrokken bij de zoekingen. De verdachten zijn allen in Groningen ingesloten en het onderzoek wordt voortgezet.