nieuws

05 dec 2000, 00:12

Politie start offensief tegen lichtloze fietsers

De regiopolitie Groningen gaat fietsers zonder licht keihard aanpakken. Wie zonder licht rijdt krijgt zonder pardon een bon. “Fietsers zonder licht kunnen de borst natmaken”, aldus woordvoerder Janse.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De politie wil vooral de jeugd een lesje in normen en waarden geven. Maar ook ouderen kunnen rekenen op een vermanend praatje. Het doel: zestig procent van de fietsers moet weer met licht rijden. Nu rijdt in stad vrijwel iedereen zonder licht. Levensgevaarlijk vindt de politie. In 1999 liepen duizend fietsers zonder verlichting letsel, maar het aantal bijna-ongelukken is vele malen hoger.
Wie in de stad door de dienders betrapt wordt krijgt vijftig gulden boete, buiten de bebouwde kom is de bekeuring zeventig gulden. In de provincie veroorzaken fietsers zonder licht namelijk meer gevaar. “Op het platteland schrik je je werkelijk een hoedje als er plotseling een fietser uit het donker opduikt”, zegt Janse.
Agenten uit de provincie willen in zo’n geval nog wel eens het bonnenboekje pakken, maar hun collega’s in de stad laten fietsers in de stad meestal ongemoeid. Deze rechtsongelijkheid moet door de actie ook zo snel tot het verleden behoren.
Het offensief duurt tot april, want de politie wil de zaken grondig aanpakken. Er komen niet alleen speciale acties, alle politieagenten zijn geïnstrueerd om zonder waarschuwing bonnen uit te schrijven.