nieuws

22 apr 2001, 00:12

Politie sluit aanspreekpunten op bureaus wegens gebrek aan personeel

De politie heeft vandaag besloten de recepties in vijf Oost Groningse gemeenten en het mobiele steunpunt Hoogezand voorlopig slechts beperkt open te stellen in verband met het toezicht op Mond en Klauwzeer. Politiemensen in de gemeenten Scheemda, Pekela, Bellingwedde, Reiderland en Vlagtwedde die dienen als aanspreekfunctie hebben vanwege hun extra werk door de mkz-crisis geen tijd meer om de aanspreekpunten te bemannen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Om te voorkomen dat burgers uit de verschillende plaatsen geen directe ingang meer hebben naar de politie is besloten bureaus niet te sluiten, maar een beperkte openstelling te blijven garanderen. Ook blijft het via de intercom om politie assistentie te vragen buiten de openingstijden.
De basiseenheden in Winschoten, Stadskanaal, Veendam en Hoogezand blijven normaal functioneren. De burgemeesters in de vijf gemeenten zijn door de politie op de hoogte gesteld van de tijdelijke maatregel.
In de afgelopen weken heeft de politie vele malen bijstand moeten verlenen aan de regio Noord Oost Gelderland. Inmiddels heeft de regio Groningen bijna 4500 uren bijstand en ondersteuning verleend en ook de komende weken worden dagelijks 65 uren bijstand geleverd.
Bovendien is het toezicht in het noordwestelijke deel van de provincie Groningen in verband met de uitbraak van Mond en Klauwzeer in Friesland weer toegenomen. Niet alleen de assistentie voor het toezicht, maar ook de lange reistijden vergen veel uren van de eigen Groningse capaciteit. Dit heeft geleid tot extra diensten en intrekken van vrije dagen voor tientallen politiemensen in de hele regio. Het district midden/oost levert bovendien uit de eigen capaciteit medewerkers voor het toezicht in het noordwestelijke deel van de provincie Groningen.
De MKZ crisis betekent dat taken als projecten, bijzondere controles en recherche onderzoeken minder aandacht krijgen. De aandacht voor de zogenaamde noodhulp taak blijft onveranderd gegarandeerd. De politie wil bovendien voorkomen dat bureaus die dienen als aanspreekfunctie volledig gesloten moeten worden.
De tijdelijke maatregel betekent dat de aanspreekfuncties in Scheemda, Pekela, Bellingwedde en Reiderland dagelijks alleen geopend zijn tussen 09.00 tot 10.00 uur. Die in Vlagtwedde is tijdens de maatregel ’s ochtends van 10.00 tot 12.00 uur geopend.
Het Mobiele steunpunt Hoogezand zal tijdens de maatregel dagelijks van 09.00 tot 10.00 uur in Slochteren op de bekende plaats staan. In Muntendam staat het steunpunt ook dagelijks op de bekende plaats van 10.30 uur tot 11.30 uur. De andere plaatsen van het Mobiele steunpunt komen tijdelijk te vervallen.
De MKZ heeft Regiopolitie Groningen inmiddels meer uren - ruim 10.000 uren - inzet gekost dan de operatie rond het voetbaltoernooi Euro 2000: dat kostte iets meer dan 9.000 extra uren.