nieuws

19 feb 2001, 00:12

Politie ontmantelt XTC-lab in Usquert

De Groningse politie heeft vrijdag een XTC-laboratorium ontdekt in een boerderij in Usquert. De bewoners van de boerderij, echtelieden van 54 en 56 jaar, zijn aangehouden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens een woordvoerder kwam de politie het laboratorium op het spoor door samenwerking met de recherche in Kennemerland, die donderdag vijf mensen aanhield nadat die een partij drugs in Zandvoort hadden afgeleverd. Het gaat om twee Zandvoorters van 52 en 31 jaar, een 48-jarige man uit Heusden, een 31-jarige Amsterdammer en een 30-jarige Engelsman.
De recherche in Kennemerland is al een tijd bezig met het onderzoek naar de fabricage van en de handel in XTC-pillen. In de auto van de Engelsman vond de politie 50 kilo drugs. In de auto van een van de Zandvoorters lagen 29.000 XTC-tabletten. De totale waarde van de drugs is meer dan 100.000 gulden.
De politie wist dat de verdachten samenwerkten met een inwoner van Usquert. Vrijdag werd daarom een inval gedaan in de boerderij van deze man. Bij dat onderzoek vond de politie een grote hoeveelheid XTC-pillen, grondstoffen om de drugs te maken en een professioneel ingericht laboratorium. De politie heeft het laboratorium ontmanteld en alles in beslag genomen.
De verdachten zitten nog vast. Onderzoek moet uitwijzen wat de rol van de verschillende verdachten was en of er nog meer mensen bij de fabricage en handel waren betrokken.